HCD- HUMAN CENTERED DESIGN یا طراحی انسان محور رویکردی است که با مرکزیت انسان به حل مسئله میپردازد و متشکل است از متدولوژیها و رویکردهای متفاوتی چون طراحی تجربهکاربری، طراحی خدمات، تفکر سیستمی، تفکر طراحی، هوش خلاق و یادگیری از تجربه (تامل برتجربه)، که بهطور خلاصه با مرکزیت انسان (چه به عنوان مصرفکننده و چه به عنوان خریدار) به درک، مشاهده و واکاوی مشکل، بازتعریف آن، بررسی مداوم وسیع غیرخطی، امکانپذیری و در نهایت حل مسئله به صورت: طراحی نمونه اولیه (الهام، ایدهپردازی، اجرا)، پیادهسازی (بیزینس مدل، محصول، داستان)، ارتقاء (جزئیات، کیفیت، توسعه) و تست آن میپردازد.
شاید برای شما هم جالب باشد که طراحی انسان محور به چه کار میآید؟
مفهوم طراحی انسان محور به کمک دن نورمن در کتاب طراحی اشیا روزمره بیان شد. نورمن پژوهشگر و استاد رشته طراحی تجربه کاربری در وبسایت رسمی IDF است. نورمن در رشتههای علوم شناختی و طراحی کاربر محور نیز تخصص دارد و از بنیانگذاران انجمن علوم شناختی است. او برای اولین بار در این کتاب به مفهوم اصلی طراحی انسان محور پرداخته است. از نظر نورمن در وهله اول باید نیازهای کاربر بررسی شود و در ادامه به مراحل بعدی برای طراحی پرداخته شود.
در فاز اول طراحی انسان محور به الهام، ایدهپردازی و اجرا پرداخته خواهد شد. در این فاز باید به عمق نیازهای انسان پیبرد، انسان به عنوان هسته اصلی موضوع است که نیاز به بررسی اساسی دارد.
در فاز دوم به پیادهسازی مدل، محصول و داستان مورد نیاز پرداخته خواهد شد. و در فاز سوم به ارتقا، جزئيات، کیفیت و توسعه محصول پرداخته خواهد شد.
نکته حائز اهمیت در این مطلب تست کلیه فرایند از ابتدا تا انتها و بازطراحی و حل مشکلات موجود سر راه طرح است که میتواند طراحی متناسب با انسان را بوجود بیآورد. باید در نظر داشت طراحی کاربر محور و طراحی انسان محور دو دیدگاه متفاوت در این موضوع میباشد که اولی به کار user به عنوان هسته اصلی نگاه میاندازد و دومی به انسان human توحه دارد. در نهایت انسان چه به عنوان کاربر چه به عنوان استفاده کننده و خریدار محصول موضوع اصلی این رویکرد است چرا که این انسان است که در نهایت از محصول طراحی شده استفاده خواهد کرد حال میخواهد این محصول دیجیتال باشد و یا فیزیکال تفاوتی در اصل موضوع نخواهد داشت. بلکه بنا به نوع آن پردازش متفاوتی خواهد داشت.